Openingstijden

Wij zijn dagelijks geopend van ma. t/m vr.
van 08.30 tot 17.30 uur

Vragen? 0598-392424

info@bandentopper.nl

BANDENTOPPER TIPS

Tip

Laat uw banden bij ons vullen met stikstof.

Dit biedt grote voordelen op gebied van veiligheid en duurzaamheid!

Tip

Controleer uw banden geregeld op spanning

Het verlaagt uw brandstofverbruik en be´nvloed het weggedrag!

Tip

Vergeet niet de bandenspanning van de reserveband af en toe te controleren.

Banden

Voordat je ons belt, is het handig om de maat van de banden en draag- en snelheidsindex na te kijken. Op de afbeelding zie je de zijkant van een band. In de legenda hieronder vind je terug waar welke info zich bevindt op de flank van de band.

bandenmaat - Bandbreedte(mm.)=205

- Hoogte/Breedte-verhouding(%)=45

- Bandconstructie("R" van Radiaal)=R

- Velgdiameter (duim)=17

- Draagvermogenindex(LI)=84

- Snelheidsindex (SSY)=V

Bandenspanning

Een belangrijk onderwerp bij de banden is de juiste bandenspanning. De bandenspanning is de belangrijkste factor die de veiligheid en de levensduur van de band bepaalt. In praktijk wordt dit echter het meest verwaarloosd en alleen de juiste bandenspanning kan de band het maximale rendement geven. De bandenspanning bepaalt in belangrijke mate het toelaatbare draagvermogen, goede wegligging en een veilig gedrag, een gunstig be´nvloeding van het brandstofverbruik en een gunstige levensduur van loopvlak en karkas.

Velgen

Velgmaat

velgmaat De maat van een velg wordt weergegeven in inches. Een velg in de maat 6x14 is 6 inch breed en heeft een diameter van 14 inch. Wie zijn meetlat erbij pakt en de velgbreedte gaat controleren komt bedrogen uit; de meetlat geeft meer aan dan 6 inch. Dit komt doordat de velgbreedte wordt weergegeven over de binnenkant van de velgrand, zoals in tekening is te zien. Als richtlijn geldt dat er aan beide zijden een halve inch moet worden opgeteld om de werkelijke breedte te verkrijgen(1 inch = 2,54 cm).

Wielconstructie

De exclusievere merken hebben vaak 1 of meer meerdelige velgen in het assortiment. In de meeste gevallen gaat het dan om 2-delige velgen, maar ook 3-delig is mogelijk. Met 2-delig wordt bedoeld dat de velg uit 2 losse delen bestaat, die aan elkaar zijn gemonteerd.

Spoorverbreders

Spoorverbreders worden in het algemeen niet veel gebruikt, maar in verband met de volledigheid besteden we er hier toch aandacht aan. Een spoorverbreder is een "metalen schijf" die tussen de velg en de as van de auto gemonteerd wordt. Hierdoor komt de velg meer naar buiten te staan in de wielkast. In feite wordt hiermee dus de ET van de velg verlaagd. spoorverbreders

Het is van het grootste belang dat bij het gebruik van spoorverbreders het juiste bevestigingsmateriaal wordt gebruikt. De bouten die met de licht-metalen velgen worden meegeleverd zullen niet lang genoeg zijn als er spoorverbreders worden gebruikt. Laat het monteren van spoorverbreders bij voorkeur over aan de specialisten van Bandentopper. Een verkeerde montage van spoorverbreders is levensgevaarlijk. Enkele velgenfabrikanten werken standaard met spoorverbreders. Zij zullen bij de levering van de velgen rekening houden met jouw type auto en het juiste bevestigingsmateriaal zodat alles op een veilige en juiste manier gemonteerd zal worden.